Skip to main content
Nationaal Toiletonderzoek

Hoe gevaarlijk is een besmet toilet voor de gezondheid?

By No Comments3 min read

In het Nationaal Toiletonderzoek 2017 is onderzoek gedaan naar het ‘besmet toilet’. Hoe vervuild zijn de toiletten in Nederland? Bij maar liefst 150 openbare organisaties werden proefmonsters genomen van vier contactvlakken die toiletgebruikers moeten aanraken. De toiletbril, de spoelknop, de deurkruk en de knop van de kraan. Hoe erg is het gesteld bij de openbare toiletten? Niet al te best. Van de onderzochte toiletbrillen was 32 procent besmet. Van de spoelknoppen was 23 procent besmet en de knop van de kraan bleek bij 25 procent besmet met bacteriën. De deurknoppen waren het schoonst, met 6 procent. Maar dat komt waarschijnlijk doordat toiletgebruikers deze niet met de handen aanraken, maar met een handpalm of elleboog bedienen.

De onderzoekers hebben bij deze toiletten alleen getest op de bacteriële bevuiling, en niet naar de visuele viezigheid. Papier op de grond of volle afvalbakken ogen wel vies, net als een plas (water?) op de grond of vlekken op de wc-bril. Maar ondanks dat dit niet bijdraagt aan een schone toiletbeleving, zijn deze zaken in het Nationaal Toiletonderzoek nog buiten beschouwing gelaten. Er is alleen gekken naar onzichtbare bacteriën.

In dit onderzoek zijn alleen openbare gebouwen bezocht. Met andere woorden: toiletten in gebouwen waar je zó in kunt lopen op zoek naar het sanitair. Kantoren en scholen vallen daarmee af. Maar ziekenhuizen, sportcomplexen, warenhuizen, stations, restaurants, bouwmarkten, entrees van musea en bibliotheken vielen binnen de onderzoeksgroep. Er was tevens een landelijke dekking.

 

Hoe gevaarlijk is een besmet toilet voor de gezondheid?

Of vies sanitair gevaarlijk is voor de gezondheid? Deze vraag wordt ook beantwoord in het Nationaal Toiletonderzoek 2017. De onderzoekers schrijven dat het gevaar van een vies toilet in Nederland wel meevalt. “Je zult er niet echt doodziek van worden, maar het is hoe dan ook verstandig om na afloop de handen zo grondig mogelijk met water en zeep te reinigen en vervolgens zo weinig mogelijk aan te raken.”

Men adviseert in het rapport om bij aanwezigheid van papieren handdoekjes deze te gebruiken om de kraan dicht te draaien. Door een besmette kraan-knop kun je opnieuw bacteriën op je handen krijgen, en als je daarmee eten aanraakt en in je mond stopt, kun je ongewenst toch vervelend ziek worden.

Ook met een beschadigde huid of wondjes aan het zitvlak kun je lelijke infecties oplopen. Oftewel: het gevaar om in Nederland ziek te worden van een vies toilet is zeker aanwezig en een goede handenhygiëne blijft superbelangrijk.

 

Wil je het Nationaal Toiletonderzoek met het stuk over het ‘besmet toilet’ helemaal lezen? Je kunt het downloaden bij Service Management.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw bedrijf of organisatie?

Ik ben altijd bereikbaar om samen de beste oplossingen voor uw organisatie te vinden. Van een passende offerte tot voorraadbeheer, wij zorgen voor een naadloze ervaring.

Voor een persoonlijk gesprek over sanitaire oplossingen, bel gerust. Onze 24/7 service garandeert dat we altijd klaar staan wanneer u ons nodig heeft.